Арабіка & Робуста

Кава – напій, який користується надзвичайною популярністю. Практично все населення планети, звісно, за винятком дитячої аудиторії, віддає перевагу саме каві в ранковий час пробудження. Лише малий відсоток людей, з суто індивідуальних причин, п’ють чай чи інші напої. Настільки яскраво виражена прихильність до кави пояснюється дуже простими факторами: її чарівним ароматом та найширшим смаковим спектром. Так, саме можливість підібрати для себе ідеальний смак серед безлічі існуючих і є вирішальною у виборі.

Від чого ж залежить така широка різноманітність смаків напою? Від сорту зерен, ступеня обсмажування, розміру помелу, складу купажу, навіть різновиду упаковки та способу зберігання. Сьогодні поговоримо про сорти кавових зерен. Багато хто помилково вважає, що їх існує в природі всього два: арабіка та робуста. Помилка полягає в тому, що це зовсім не сорти, а різновиди кавового дерева. А ось кожен із цих видів налічує близько півсотні різних сортів усередині свого сімейства.

Арабіка

Отже, почнемо з Арабіки. Саме цей вид вважається найбільш уживаним у світі (70%). Його смак залежить від території росту дерев, а точніше сказати особливостей клімату.

Одним з найкращих сортів є Арабіка Жовтий Бурбон. Назва заснована на кольорі стиглих бобів. Завдяки дуже тонкій оболонці зерно висушується прямо на дереві. Саме така технологія наділяє каву неповторним багатим, збалансованим смаком без найменшої частки кислинки.

Ще один елітний сорт Арабіки – Ямайка Блю Маунтейн. Дорогий. Вирощується на Блакитній горі, що височіє над островом. М’який смак, абсолютна відсутність найменшої гіркоти, насичений аромат, в акорді якого ясно помітна ромова нотка – ось що відрізняє сорт та зводить його до лав преміум класу. Свою ромову «родзинку» кава отримує завдяки технології транспортування. Імпортують Блю Маунтейн здебільшого до Японії. Перевозять боби у дерев’яних діжках, де раніше містився знаменитий класичний Ром.

Непал Еверест Органік – це Арабіка із розряду ексклюзивних рідкісних видів. У 1994 році в Непалі була висаджена унікальна плантація. Там створені оптимальні кліматичні умови, завдяки яким кава звучить неповторним напрочуд красивим, глибоким смаковим і ароматним акордом. Його гармонію складають легка терпкість, горіхові нотки з ледь уловимою кислинкою. А стійкий приємний післясмак лише посилює насолоду.

Балі Арабіка – цей сорт відрізняється високою якістю, досить м’яким, але яскравим смаком, специфічним ароматом. Серед туристів, любителів погостювати на острові саме ця кава користується високим попитом.

Копі Лювак – його вишуканий смаковий акорд, тональною нотою якого є карамель з легким відтінком шоколаду. Створюється цей смак за допомогою однойменних звірків, що живуть у місцях зростання кавових дерев – на островах Суматра та Ява. Обробляються зерна цибетином у шлунку тваринок. Люваки або Мусанги відрізняються витонченим смаком справжніх гурме. Вони не їдять кавових зерен без розбору. Обирають лише стиглі, якісні, без вади плоди. Після виходу зерен із шлунка звірка, їх збирають, ретельно промивають, сушать, обсмажують, постачають для споживачів – любителів вишуканих уподобань.

Арабіка Суматра має у смаку хлібний відтінок. Бурунді – яскраву кислинку, глибокий аромат. Сорт Кенія з преміум класу, його багатий смаковий акорд складається з цитрусових нот, ягідної кислинки та приємного винного післясмаку.

Сантос, Мінос, Парана, Мерідо, Ефіопія Йоргачеф, Мокко, Кона, Перу, Замбія Люпелі та таке інше. Це все сорти популярної Арабіки, що надають готовому напою різноманітних уподобань.

Робуста

На відміну від свого побратима Арабіки кавове дерево Робуста виявляє велику стійкість у будь-яких кліматичних умовах. Воно не схильне до хвороб, значно краще переносить температурні коливання, дає високий урожай навіть там, де Арабіка просто не здатна вижити взагалі. Італійці високо цінують сорти Робусти через їх насичений аромат та смак.

До найбільш популярних сортів можна віднести: Амбрі, Конільйон дю Бразил та Куїлу. Батьківщиною першого сорту є Ангола, другого – Бразилія («родзинкою» його є легкий смак лісової суниці), третього – Конго. Через високий вміст у зернах Робусти алкалоїдів напій отримує терпкість та гіркоту, які регулюються за допомогою ступенів прожарювання. А ось у купажах добитися такої улюбленої та бажаної пінки можна лише за допомогою додавання до суміші Робусти будь-якого сорту.

У нашому Інтернет-магазині «TheCoffeeShop» можна знайти як моносорти кавових зерен, так і цікаві купажі. Відмінний сервіс, швидка обробка замовлення, доставка в будь-який куточок України, приємні ціни, гарантована якість товару – це відмінні та переважні особливості співпраці з нами. Заходьте на наш сайт, обирайте, оформлюйте замовлення, отримуйте кращу каву та насолоджуйтесь улюбленими смаками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *