Чорний та зелений чай, чим корисні для організму?

Традиції чаювання ведуть своїм корінням в далеку старовину. Цей напій буквально полонив серця людей. І на сьогоднішній день, мабуть, немає на всій планеті людини, яка не вживає взагалі жодного з видів чаю. Легкий сніданок, ситний обід, невеликий перекус під час робочого дня, сімейна вечеря, дружня вечірка, сусідські посиденьки, словом, будь-яке гуляння завжди обов’язково завершується чаюванням. Та й просто щира бесіда щирих друзів чи подруг легше тече саме за горнятком чаю.
Зовсім інше питання – який різновид цього божественного напою вважається кориснішим та рекомендується для вживання вченими-медиками? Розберемо два найбільш популярні види чаю в даному контексті: класичний чорний та трохи молодший у плані поширення по планеті, зелений.
Корисні властивості чорного чаю
Трендова сьогодні концепція здорового життя вивела на лідерські позиції серед корисних напоїв зелений чай. При цьому абсолютно незаслужено відсунувши на задній план чорний класичний його різновид.
Отже, розглянемо питання, чи варто відмовлятися від чорного чаю?
По-перше, важливо знати, що пачки як чорного, так і зеленого чаю містять один й той же сорт листочків рослини Камелії китайської або Камелії асамської (Індійський). Основна відмінність лише у способі їх обробки. Сировина для чорного чаю проходить максимальну ферментацію. При цьому, безумовно, листя втрачає певний набір вітамінів, органічних кислот, зате одночасно набувають іншіх корисних речовин, наприклад, теафлавіни, теарубігіни, інші.
Теафлавіни буквально пожвавлюють смак напою, роблять його приємнішим, свіжішим, а також посилюють аромат. Теарубігіни надають смаку відчуття глибини, насиченості, а самому напою надають терпких властивостей та тонізуючого ефекту.
А ось головні корисні якості чорного чаю, про які необхідно пам’ятати, обираючи його у магазині:
- Завдяки великій кількості антиоксидантів зміцнює імунітет;
- Завдяки поліфенолам є найкращою профілактикою онкозахворювань;
- Знижує рівень «поганого» холестерину, профілактує захворювання судин, серця;
- Завдяки флаваноїдам очищає кров, зміцнює стінки судин, запобігає інсультам;
- Теарубігіни допомагають нормалізувати процеси травлення;
- Чорний чай знижує рівень цукру у крові;
- Завдяки L-теаніну та кофеїну підвищує концентрацію уваги.
При необхідності нормалізувати тиск потрібно пити лише чорний чай. При зниженому артеріальному тиску напій його підвищує, і навпаки, при підвищеному – знижує. Причому ефект триває кілька годин. На відміну від зеленого, який спочатку підвищує артеріальний тиск, потім різко його знижує. При дисфункціях шлунково-кишкового тракту чорний чай зніме нудоту, активізує процеси відновлення кишкової мікрофлори.
Ще чорний чай – найпростіший серед напоїв щодо приготування. А з його насиченим глибоким золотистим відтінком взагалі не зрівняється жодний інший різновид.
Користь зеленого чаю
Схід обожнює зелений чай. Там цей напій вважається панацеєю, ефективною практично від будь-яких недуг. З його допомогою там лікують ожиріння, попереджають Альцгеймера, хвороби онкологічного характеру, так таке інше. Дивлячись з боку на китайців, які п’ють зелений чай щодня по кілька чашок, і при цьому залишаються однією з найздоровіших націй на планеті, хочеться вірити в чудодійні сили цього напою.
Заглянемо у його глибинну суть. Перше, чим цінується зелений чай, це своїм хімічним складом: в ньому приблизно 500 мікро та макроелементів, близько 450 органічних сполук, кислот і, звичайно, вітаміни. Тому зелений чай не зрівняється навіть із найдорожчим аптечним мінерально-вітамінним комплексом.
Основні ефекти від його вживання такі:
- Допомагає скинути вагу, дає стійкий ефект за рахунок кофеїну та антиоксидантів.
- Тонізує нервову систему, допомагає боротися зі стресом за рахунок теоброміну та кортизолу.
- Зелений чай – чудова профілактика карієсу!
- Велика кількість вітаміну Р робить напій корисним для судин, С – імунітету, групи В – для нормалізації обміну речовин, поліпшення стану шкіри, волосся.
- Унікальний склад є чудовим захистом від променевої хвороби.
- Має бактерицидні властивості.
- Очищає організм від шлаків, виводить токсини, солі.
І це далеко не повний перелік усіх корисних властивостей та якостей зеленого чаю.
Замість післямови
Однозначні висновки у питанні, що краще – зелений чи чорний чай, зробити неможливо. Кожен повинен вирішувати собі сам, зважуючи всі «за» та «проти», розставивши пріоритети за особистими бажаннями та уподобаннями.
Напевно, універсальним буде вважатися варіант завжди мати в запасах обидва види чаю, щоб насолоджуватися будь-якої миті різноманітністю смаків і отримувати повною мірою користь від всесвітньо улюбленого напою.