Як зберігати зернову каву вдома

Багато любителів свіжої завареної кави намагаються, щоб запаси зерен у будинку не вичерпувалися. Тому, як правило, закуповують їх про запас, великими кілограмовими або більшими пачками. Використавши половину, також багато хто помічав, що звичний смак та аромат став набагато слабшим, менш інтенсивним.
Чому? Ну, тут все просто. Достатня кількість різних факторів чинить свій, далеко не позитивний вплив на ці показники та властивості напою. Наприклад, при відкриванні пачки запускається процес окиснення, взаємодія з киснем залишає безпосередньо негативний слід на смак та аромат зерен. При проникненні в пачку вологи зерна покриваються цвіллю, стають не придатними для приготування напою. А спеції, що зберігаються поряд, можуть легко «перебити» кавовий ефір, вбратися в зерна, надаючи напою абсолютно новий, не завжди приємний запах. Та таке інше.
Що ж робити, як уникнути всіх цих неприємностей та зберегти кожне зернятко, щоб до кінця пакета насолоджуватися улюбленим смаком й ароматом? Про це розповімо нижче.
Поговоримо про правила зберігання кави
Отже, оскільки ясно, що повітря, вода, яскраві ароматизатори значно погіршують якість кави, важливо попередити ці наслідки, помістивши зерна в так звану повну ізоляцію від них.
Перше правило зберігання кавових зерен свідчить: необхідно використовувати ємність, яка герметично закривається та має матові або взагалі непрозорі стінки. Причому ємність має бути «чистою», у плані того, що раніше в ній не мали зберігатися спеції або інші продукти з яскравими ароматичними властивостями. А для збереження самобутності смаку моноскладу важливо також окремо зберігати каво-боби різних сортів.
Друге правило, обов’язкове для виконання полягає у виключенні попадання прямих сонячних променів та вологи до кавового зерна. Місце зберігання має бути віддалено від плити, де регулярно готується їжа, вікна, куди світить сонце, кранів з водою. Температура навколишнього повітря не повинна переходити за межі, які становлять +15 й +25 градусів за Цельсієм. Також не варто піддавати зернятка різким перепадам температур. І тут відразу можна зробити висновок: зберігання зернової кави у холодильнику строго виключено.
Упаковка та збереження кави
Так, якість кави залежить від матеріалу упаковки, в якому зберігаються зерна. Щоб продовжити термін придатності продукту, важливо не допускати попадання повітря всередину пачки. Відкривати її слід, зрізавши лише невеликий куточок. Після висипання належної кількості зерен, потрібно обов’язково випустити повітря, що потрапило в пачку, а потім щільно закрити розріз спеціальним затиском.
Якщо фабричне упакування пошкодилося, краще пересипати зерна в банку. А ось до питання її вибору варто підійти серйозніше. По-перше, ємність має герметично закриватися. По-друге – матеріал її виготовлення важливий для збереження кави. Скло – ідеальний варіант, оскільки має стійкість щодо вбирання вологи, запахів. Понад те, це екологічний матеріал. Але є одна умова – скляна прозора банка з кавою має стояти суто у темному місці. Інакше сонячні промінчики будуть псувати зерно.
Бляшані ємності або банки з нержавіючої сталі легкі й зручні. Єдиний їх недолік властивість наділяти присмаком металу продукти, що зберігаються в них. І зерна кави не є винятком.
Кераміка теж екологічно чистий матеріал, але найчастіше в таких ємностях важко досягти герметичності. Дерев’яна тара не захищає продукти від проникнення вологи та сторонніх ароматів. Пластик найненадійніший варіант упаковки, оскільки сам виділяє неприємні запахи та шкодить кава-бобам.
Місце зберігання
Ще один пункт для обов’язкового дотримання – знайти правильне місце зберігання банки з кавою, щоб якомога довше зберегти її ароматно-смакові властивості.
Якщо для зберігання зерен вибір впав на скляну прозору банку, буде неправильним виставити її на відкритій, доступній для світла полиці. Хоча це красиво та гармонійно, але зовсім не практично. Полиця в пеналі, що закривається – ось найкраще місце, оскільки сюди не проникають сонячні промені, волога, а також тримається стабільна температура.
Для повного спокою, навіть при відмінній герметизації банки з кавою, зберігати її слід якомога далі від натуральних спецій, ароматизованих чаїв, інших сипких продуктів.
Якісну, будь-якого сорту зернову кави ви завжди можете придбати в Інтернет-магазині «TheCoffeeShop». Ми маємо широкий асортимент, відмінний сервіс, доставку в будь-який куточок України. Погортайте наш каталог, там обов’язково знайдеться кава за вашим смаком та особистим бажанням.