Осіння кава для затишку і відчуття щастя

Кава – напій, який користується шаленою популярністю по всьому світу. Коли на вулиці зимно, вона зігріває, під час літньої спеки – освіжає, охолоджує. Навесні допомагає прокинутись після зимової сплячки разом з усією природою, а восени не дозволяє суму та депресії заволодіти душею, почуттями та думками. Все це завдяки одній унікальній властивості – універсальності напою. Ця властивість – то не лише про відчуття після вживання кави. То про величезне розмаїття рецептів, ароматів, смаків. І сьогодні спробуємо зазирнути за завісу і розвідати де-які таємниці цього загадкового напою. Отже, саме про осінні рецепти кави піде мова.
Вересневий кавовий мікс
The Dead Rabbit або Мертве Крольченя – таку назву носить коктейль, заснований в однойменному ірландському барі Нью-Йорка. Для початку осінньої пори такий напій підійде якнайкраще. Бо в ньому зібрані компоненти, які в результаті дають незрівнянний смак, неперевершений аромат. А ще цей коктейль має особливість – змінивши лише сорт кави можна отримати зовсім інший букет, інше звучання, але не менш гармонійне й чарівне, ніж в його класичному варіанті.
Тож, почнемо. Для кавового вересневого коктейлю нам знадобиться: 45 мл Ірландського віскі, 120 мл вже завареної кави, 20 мл любого (за смаком) фруктового або звичайного цукрового сиропу, дрібка мускатного горіха (меленого) і збиті вершки.
Технологія приготування чарівного напою досить проста: спочатку нагріваємо склянку за допомогою гарячої води, потім змішуємо в ній каву, віскі та сироп. Ретельно, але обережно перемішуємо все, а зверху «викладаємо» густеньким шаром вершки та притрушуємо їх горіховими крихтами. Для любителів більш насиченого смаку та яскравого аромату замість / або разом з мускатним горіхом можна додавати корицю, ваніль, інші улюблені спеції.
Ідеальну пару коктейлю The Dead Rabbit може скласти десерт, наприклад, вишуканий Тірамісу або австрійський Захер.
«Солодка парочка»
Ні, це не про славнозвісний печевно-шоколадний батончик «Твікс». Це також про каву, яка дуже гармонійно смакує разом зі свіжою халвою. Щоб в повноті насолодитися тандемом, важно дотримати секрети технології приготування.
Спочатку треба взяти 100 г халви та розім’яти її виделкою до дрібненьких шматочків. На плиті розігріти (НЕ кип’ятити) 100 мл молока (краще брати жирніше, не менш 2,8%). Наступний крок – блендером, що занурюється збиваємо разом халву і молоко. Тим часом, заварюється кава (4 ч. л.) будь-яким зручним способом.
Останній крок – додати молочну суміш до горнятка з кавою. Коричні чи шоколадні крихти стануть не лише гарною прикрасою, а й додадуть приємної ізюминки до смакового букета. Любителі солоденького сміливо можуть додавати до міксу улюблений сироп.
До речі, кава з халвою ідеально підійде до раціону наших захисників. Чому? Бо халва – це природні ласощі, які мають незрівнянні властивості. По-перше, це висококалорійний продукт. Тому здатен швидко втомлювати голод, встановити втрачені сили організму, поповнити життєву енергію. Рослинні жири в складі халви, дуже легко засвоюються в організмі, при цьому шлунок не перевантажується.
С початку існування халви в давньої Персії її готували для гаремних наложниць, щоб підкреслити їхню зовнішню красу, зміцніти здоров’я. Помітивши позитивний вплив ласощів на організм людини, було прийнято рішення додавати їх до раціону воїнів.
Суперранок з куленепробивною кавою!
Це ще один рецепт ароматного напою, що не просто бадьорить в ранковий час, але заряджає енергією на цілий день, а також вгамовує голод та береже шлунок від небажаного дискомфорту.
Секретний і реально чарівний інгредієнт цього коктейлю – олія МСТ (від англійського Medium Chain Triglycerides – тригліцериди середнього ланцюга). Цей супержир є дієтичним продуктом, відноситься до розряду насичених жирних кислот. Користь таких жирів полягає в тому, що при вживанні вони відправляються до печінки, де швидко перетворюються на енергію (кетонові тіла). Також можна відмітити наступні переваги даного продукту:
- Підтримує здорову вагу, за рахунок прискорення метаболізму;
- Захищає серце й судини від шкідливого впливу різних факторів;
- Має антибактеріальні, протигрибкові, властивості, захищає від вірусів;
- Сприяє покращенню настрою;
- Підтримує гормональний фон;
- Поліпшує мислення, концентрацію уваги;
- Допомагає процесу травлення, за рахунок легкого засвоєння поживних речовин.
Найбільший вміст олії МСТ відмічається в кокосовій олії, яка і є головнім (звісно після самої кави) компонентом куленепробивного міксу. Автор рецепту (Девід Еспрі) стверджує, що таке поєднання в одній філіжанці відмінно замінює повноцінний сніданок дорослої людини. Бо жири втамовують апетит, підтримують ситість, кава заряджає енергією, бадьорить, підіймає настрій. Таким чином, людина протягом дня залишається енергійною, активною, в доброму гуморі.
А тепер безпосередньо рецепт такої чарівної кави.
Заварена кава 250 мл й цукор (або будь який сироп) за власним смаком. Далі змішують у чаші блендера каву, вершкове масло (2 ст. л.) і кокосову олію (2 ч. л.). Збивати треба не довше 30 секунд. Коли суміш набула однорідності та пінистої консистенції переливаємо її в тепле горнятко і подаємо до вживання. Така кава підійде як для холодної пори року, так і для нестерпної спеки. Щоб напій набув охолоджувального ефекту до нього додають кілька крижаних кубиків.
Замість післямови
Невеличке нагадування: щоб отримати максимум задоволення від кавового напою дуже важливо мати якісні зерна. Інтернет-магазин «TheCoffeeShop» пропонує своїм клієнтам лише високоякісну продукцію. На віртуальних полицях представлений широкий асортимент, величезний вибір не лише сортів кави, а також сиропів до ароматного напою від відомих вітчизняних виробників. Тож замовляйте, отримуйте й насолоджуйтесь незрівняними смаками, пригощайте друзів, рідних і нехай все буде Україна!