29 цікавих фактів про каву
- У 1675р. британський монарх Карл II закрив всі кав’ярні в Англії, тому що вважав, що там збиралися громадяни, налаштовані проти нього. Наприкладу короля неодноразово слідували і інші світові монархи.
- 70% кавоманів п’ють «Арабіку», яка має приємний, м’який смак, а 30% – «Робусту», у якій смак гірчить, і кофеїну в ньому в половину більше. «Робуста» – це сорт нижчого класу, але він більш стійкий до посухи, хворіб, і врожаю з нього зібрати можна в два рази більше. У «Арабіка» близько 1% кофеїну, в «робуста» – 2%. Виробники швидкорозчинної кави в основному змішують «Робусту» і «Арабіку».
- Висота кавового дерева – трохи більше 9м. Але оскільки зручніше збирати плоди з нижчих дерев, зараз висота кавових дерев рідко перевищує 3 м.
- Одне дерево кави живе 60-70 років.
- Кава-боб знаходиться всередині червоної ягоди.
- Зелені (необсмажені) боби можуть до року зберігатись в сухому прохолодному місці практично не втрачаючи своїх смакових якостей. Після того, як боби кави обсмажать, їх властивості починають зникати приблизно через дві доби.
- Кава «Американо» з’явився протягом Другої Світової Війни. Солдати з Америки не могли пити європейську міцну каву і просили розбавляти його водою.
- У «Еспрессо» не так багато кофеїну, як в каві, приготовленій «краплинним» способом. Готують «Еспрессо» швидко, пропускаючи воду під сильним тиском через мелені зерна. Оскільки при цьому контакт води і кави зменшується, то і кофеїну в чашці «Еспрессо» буде менше.
- У тих країнах, де зростає кава, її і досі збирають вручну. Досвідчений збирач в день може зібрати до 7 кошиків бобів, кожен вагою до 100 кг. Оплата за цю роботу – від $2 до $10 за кошик. Після того як зерна висушать і обсмажать ціна кошика збільшиться до $ 110.
- Найбільше кави вживають в Фінляндії, де на одного дорослого припадає в середньому п’ять чашок кави в день.
- 1 жовтня – це «День Кава» в Японії. Ця країна займає третю позицію в світі за кількістю споживання кави на людину.
- У каві міститься близько 800 ароматичних сполук.
- Розчинну кава винайшов в 1906 році бельгієць, якого звали Джордж Вашингтон.
- Кава займає другу позицію в світовому рейтингу найбільш продаваних товарів. На першій позиції – нафта.
- Каві як напою вже більше 700 років.
- У чашці чорної кави без цукру нуль калорій.
- Одна чашка кави – це 300 антиоксидантів, які на місяць затримаються в організмі.
- Кофеїн – це речовина, заборонена Міжнародним Олімпійським Комітетом. Якщо при контролі в сечі спортсмена буде виявлено вміст більше 12 мікрограм кофеїну в розрахунку на літр, його знімуть зі змагань.
- Кофеїн підсилює дію аспірину і парацетамолу. Після чашки кави кислотність підвищується і шлунок приймає і розчиняє знеболюючі більш охоче.
- Слово «капучіно» – це результат кількох змішувнь мов і відноситься воно до монахів-капуцинам. Сapuccio – від «капот» – елемент одягу ченця. Перша зафіксована документально згадка терміну «капучіно» по відношенню до кави – це 1948 рік, книга про Сан-Франциско. Але в чому ж зв’язок кави і ченців? Кава темна, як одяг ченця, а «шапочка» збитих вершків нагадує колір його волосся.
- Раніше турецькі чоловіки під час церемонії заручення давали обіцянку, що їхні дружини неодмінно будуть забезпечені кавою, а невиконання обітниці могло послужити причиною розлучення.
- Кофемани набагато рідше відвідують стоматолога. Елементи, що містяться в цьому напої, не дають бактеріям осідати на зубній емалі.
Якщо ви щодня будете випивати 4 чашечки кави в день, це зможе мінімізувати ризик виникнення каменів у жовчному міхурі і цирозу печінки. Більш того, у любителів кави аж на 60% знижується шанс заробити хвороба Паркінсона або Альцгеймера. - Кофеїн знижує апетит, прискорює витрату калорій і процеси метаболізму в організмі. Якщо ви будете пити 6 чашок кави в день, поєднуючи це з фізичною активністю і низькокалорійною дієтою, відмінна фігура вам забезпечена – адже зайвий жир при регулярному вживанні кави згоряє на 20% швидше.
- Перша кав’ярня в Парижі відкрилася в 1689 році і називалася Procope. Власником її був торговець лимонадом Франсуа Прокоп (Francois Procope). Перебувала вона навпроти театру, і основними її відвідувачами були представники богеми – артисти і художники.
- В Італії про каву вперше дізналися у 1615р, а в 1720р, в місті Венеція на площі Св. Марка відкрилися відомі на весь світ кафе «Флоріан», яке відвідували Гете, Казанова і Рубінштейн, і кафе «Гуардія», куди навідувалися Лист і Байрон.
- Перша кав’ярня у Відні була відкрита поляком Кольжіцкім. Він був справжнім фанатом кави і примудрився врятувати не один мішок зерен кави, коли залишаючи місто турки його підпалили. Саме завдяки туркам австрійці вже в 1683 році дізналися, як можна по-справжньому підбадьоритися.
- У бедуїнських будинках каву зазвичай готують з імбиром або кардамоном, в результаті чого вона забарвлюється у жовтий колір і має дуже приємний смак. При цьому по-традиції його подають гостеві зі словами «Мій дім – це твій дім».
- В Уганді зелені боби кави прийнято змішувати зі спеціями і солодкої травою, сушити і розвішувати в пакетиках по дому в якості прикраси і талісмана.
- Італійці п’ють каву з цукром, мексиканці – з корицею, німці та швейцарці – з гарячим шоколадом, бельгійці – в прикуску з шоколадком. Ефіопи додають в каву сіль, а марокканці – перець. На Близькому Сході в каву часто додають кардамон або інші спеції. Єгиптяни ж вважають за краще «чисту» міцну каву, додаючи туди за бажанням цукор, молоко, вершки, кардамон.