Кава – види ароматного напою

Каву почали готувати ще у далекому ІХ столітті. Згодом цей смачний і ароматний напій поширився по всьому світу, дістався навіть найвіддаленіших його куточків. Не дивно, що з’явилося багато рецептів його приготування – у кожній країні сформувалася своя культура споживання кави. Асортимент сучасних кавових напоїв рясніє різноманітністю! Йтиметься про найпопулярніші з них.

ЕСПРЕССО
Насичений, бадьорий та ароматний. Служить базою для більшості інших напоїв. За допомогою кавоварки, через 7 грам свіжозмелених кавових зерен пропускають гарячу воду під тиском. На виході утворюється 30-35 мл. Вирізняють кілька різновидів еспресо:
РІСТРЕТТО
“маленьке” міцне еспресо. Його об’єм лише 20 мл за рахунок зменшеної кількості води. Тобто, ця кава більш концентрована. Випивається одним ковтком.;
ДОППІО
еспресо у подвійному обсязі, у чашці його близько 60мл
ЛУНГО
порція дорівнює 50 мл (у процесі приготування напій додають більше води)
АМЕРИКАНО
Крім 30 мл еспресо містить 70-120 мл води. Традиційна подача – окремо еспресо у чашці об’ємом 150 мл, гаряча вода та, за бажанням клієнта, молоко. Відвідувач може самостійно приготувати свій улюблений напій, регулюючи кількість складових.
ЛАТТЕ
Складається з еспресо та збитого молока у співвідношенні 1:2. Має пінку заввишки близько сантиметра. Смак ніжний, молочний. Класичний латте не має шарів. Вони характерні для латте макіато – при приготуванні цієї варіації напою кави вливають у молоко дуже тоненьким струмком, в результаті чого утворюються три красиві шари – молоко, кава і піна.
КАПУЧІНО
теж кава з молоком, але в іншій пропорції – 1:1. Крім того, він має більш високу піну.
МАКІАТО
Порція еспресо із невеликою молочною піною (до сантиметра). Об’єм напою становить 60-80мл
ФЛЄТ ВАЙТ
Доппіо додають збите молоко. Виходить 150-250 мл напою з тоненькою молочною піною.
КАВА ПО-ВІДЕНСЬКИ
При приготуванні його зверху на еспресо викладають збиті вершки.
РАФ-КАВА
Складається з порції еспресо, вершків та ванільного цукру, збитих капучинатором.
ФРАППЕ
Кава з льодом-відмінний варіант для спекотного літа. Доппіо (подвійний еспресо) збивається у міксері з льодом та холодним молоком.
ГЛЯСЕ
Ще один різновид холодної кави. У остигле американо або доппіо додають кульку ванільного морозива.
АФФОГАТО
Його сміливо можна віднести до десертів. Кульку морозива кладуть у свіжоприготовлений еспресо.
АЙРІШ або КАВА ПО-ІРЛАНДСЬКИ
До його складу входять доппіо, віскі (цілком підійдуть бренді, коньяк), збиті вершки, цукор. Каву та алкоголь додають у напій у співвідношенні 2:1. Найчастіше, беруть 45-50 мл спиртного та 90-100 мл еспресо доппіо. Зверху викладають шапочку із збитих вершків.
Незважаючи на різноманітність кавових напоїв, завжди є місце для фантазії та експериментів!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *